3

Нещодавно національний природний парк «Синевир», що розкинувся в самому серці Карпат на території сіл Тереблянської долини, — відзначив 30-літній ювілей.

На знімку (зліва направо): декан університету, професор Богдан Андрусишин, директор НПП «Синевир», кандидат філософських наук Микола Дербак, заступник декана, професор Валентина Щабельська і помічник ректора Євген Біденко під час проведення міжнародної конференції домовилися й далі розвивати обопільно вигідну співпрацю.

Приїхало багато гостей - більше ста науковців, природоохоронців, громадських діячів з України та з-за кордону, які взяли також участь у міжнародній науково-практичній конференції «Функціонування природоохоронних територій в сучасних умовах».

Але окремо варто сказати про делегацію столичного Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова. Тут, у селі Колочава, драгоманівці спільно з парком уже восьмий рік як відкрили й утримують науково-навчальний центр (ННЦ) «Синевир».

— Ми повинні спільно працювати над формуванням екологічного мислення. Наш університет пишається тим, що має базу на території такого парку, як «Синевир», — наголосив під час свята декан університету професор Богдан Андрусишин. А від імені ректора вузу професора Віктора Андрущенка зачитав вітання та вручив нагороди директору НПП «Синевир» Миколі Дербаку — золоту медаль університету, а директору ННЦ Анатолію Дербаку — срібну медаль вузу. Почесних грамот від драгоманівців удостоїлися Юрій Тюх, Лідія Субота, Юрій Бабічин, Марія Шетеля.

Гості підтвердили: незабаром університет планує встановити метеорологічний пост, який використовуватимуть для спостереження і студенти, і науковці НПП «Синевир». Також вирішено відкрити нові лабораторії для біологічних досліджень та екологічного моніторингу, якими спільно користуватимуться студенти-практиканти і наукові співробітники парку. В триповерховому корпусі, їдальні й підсобних приміщеннях з’явиться опалення, аби студенти мали змогу не лише влітку, а й узимку проходити практику.

Адже зимові Карпати — то ціла палітра для вивчення флори і фауни.

Фото надане автором.