Рятуючись від війни У НПП «Синевир» тимчасовий прихисток знайшли понад 130 вимушено переміщених осіб із різних населених пунктів України, де тривають бойові дії. Тяжкі випробування випали на їх долю. Рятуючись від війни, не маючи часу на збори, більшість з них приїхали лише з одним наплічником… Серед них переважно жінки і діти. Чоловіки ж залишилися вдома боронити свої домівки та захищати рідну землю. Переживши розлуку та подолавши далекий шлях до нашого краю всі вони дуже втомлені… і розгублені, бо позаду, без перебільшення, пережили справжнє пекло війни: обстріл ракетами, бомбардування, вбивства, насильства ... Згадки про пережите викликає у них лише біль і тривогу. 

DSC_0095.JPG  DSC_0118.JPG 

 DSC_0127.JPG  DSC_0132.JPG

   Про це важко говорити, не стримуючи сліз. Декому з них вже немає куди повертатися, бо їхнє житло повністю зруйноване. Хтось втратив рідних і близьких, хтось залишив все, що мав та дивом евакуювався.

Кількість таких людей щораз зростає.

Однак, за останні тижні закарпатці дуже згуртувалися, тож байдужих до проблем переселенців майже не залишилося. Кожен намагається допомогти в силу своїх можливостей та внести свій вклад у спільну справу.

«Ми всі зібрали свої сили в кулак, відклали в бік усі наші справи і забезпечуємо максимальну, яку тільки можемо, підтримку нашим воїнам, переселенцям та всім, хто потребує допомоги. Щиро дякуємо нашим колегам, друзям і партнерам за їхню свідому позицію та оперативну й конче потрібну допомогу для переселенців у цей непростий час», – наголосив директор НПП «Синевир» Микола Дербак.

Прийняті парком переселенці забезпечені тимчасовим житлом, що обладнане теплопостачанням, гарячою водою, електроенергією.

Всім охочим з числа прибулих пропонується щоденне безкоштовне харчування.

Умови не з кращих, але людей повністю влаштовує, переживши тяжкі дні в укритті чи бомбосховищі.

Проте парк всіляко намагається створити якомога комфортніші умови для перебування переселенців.

У більшості людей, котрі поспіхом покинули свої домівки та переїхали разом зі своїми дітьми, батьками до різних безпечних регіонів, немає друзів та знайомих в новому місці, немає також джерел доходу, можливості облаштувати чи винаймати житло.

Спеціально для оперативного вирішення потреб переселенців у НПП «Синевир» створили окремий координаційний центр, метою якого є надання допомоги переселенцям.

Сьогодні в НПП «Синевир» є у наявності продукти й чисті речі, якими переселені громадяни можуть скористатися: побутова техніка, постільна білизна, одяг тощо. Серед речей, які прибули в парк, є також ліки, засоби для надання першої медичної допомоги, предмети гігієни та побутової хімії, продукти харчування. Частину медикаментів буде скеровано в медичні заклади територіальних громад для запасу на випадок прийому мешканців сіл або ж надання допомоги переселенцям. Інша частина – буде розподілена безпосередньо військовим на фронт. У спеціальному приміщенні працює їдальня і люди тричі на день мають гарячу їжу.

 «Нам пообіцяли привезти вищі матраци, щоб було комфортніше спати.    Маємо не вирішене питання, як прати речі. Для облаштування інших наявних житлових приміщень, що використовувалися в теплу пору року, є потреба в пічках (буржуйках) для обігріву, електрогенераторах, мікрохвильових пічках, холодильниках, телефонному зв’язку тощо. Будемо це вирішувати» - говорить керівник координаційного центру Василь Росада.

НПП «Синевир робить все можливе для того, щоб переселенці не залишилися наодинці зі своїми труднощами, які сприймають своє переміщення як тимчасове явище, сподіваючись на якнайшвидше повернення до своїх осель.