zastavka synevir   Коли дитина із далекого гірського села потрапляє на навчання до столичного вишу, то насамперед відчуває страх перед усім новим,  невпевненість у власних силах, знаннях, боязкість показатися смішною чи не такою, як випускники міських шкіл. Та із часом природжена витривалість і звичка змалку важко трудитися допомагають сільській молоді побороти ці труднощі, комплекси розвіюються, а наполеглива і важка праця над собою дає вагомі результати.

  Ключову роль у становленні особистості відіграє саме освітній фундамент, який закладається у школі. Як ніхто, усвідомлюючи цю просту істину, ректор Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова Віктор Андрущенко взяв під особистий контроль добробут сільських шкіл Міжгірського району Закарпаття. Допомога місцевим школам та практична робота з учнями – стали основними напрямками діяльності університету в гірському регіоні.

 

   Карпатський регіон – один із найпривабливіших і мальовничих куточків нашої держави. Керівництво НПУ імені М.П. Драгоманова одразу ж розгледіло потенціал  та унікальні особливості цього краю і вирішили використовувати його для студентської практики – ботанічної, зоологічної, туристичної, географічної, екологічної тощо. І вже у січні 2011 року ректор Віктор Андрущенко та директор НПП «Синевир»  Микола  Дербак підписали угоду про співпрацю. 

synevir 1

   З того часу на березі швидкоплинної гірської річки Тереблі, в урочищі Квасовець, що на околиці села Колочава, почала діяти база для польових практик студентів університету – Науково-навчальний центр «Синевир». За порівняно невеликий час тут проведено реконструкцію головного корпусу, побудовано ще один корпус для викладачів, лабораторію, корпус для харчування студентів, зроблено дерев’яний міст через річку, під’їзну дорогу та ін.  Не забули й про оздоровлення студентів. Оскільки поряд знаходиться природне джерело з мінеральною водою, яка має лікувальні властивості, на території бази обладнано купіль, де можна зміцнити своє здоров’я, відновити сили та просто приємно провести час. 

synevir 2

   Угода з національним парком дозволяє драгоманівцям реалізовувати тут різні цікаві програми. Особливо це важливо для науковців, які можуть у неформальних умовах працювати, вивчати певну проблематику і відпочивати водночас. Головне – тут проходить практику молодь, яка безпосередньо торкається до природи, і, яка, провівши тут кілька тижнів, не лише навчається, але й виховує екологічну свідомість, екологічне мислення, культуру поведінки на природі та інше.

   Нарощуючи присутність педагогічного вузу у регіоні, ректор НПУ імені М. П. Драгоманова В. Андрущенко також особливу увагу приділяє школам. Першим кроком керівництва вишу стало відкриття локального центру дистанційного навчання у Колочавській ЗОШ №1. Учні сільських шкіл Тереблянської долини першими  на Закарпатті отримали  змогу через Інтернет слухати кращих викладачів вузу, а, відтак суттєво збільшилися шанси вступити на державну форму навчання.  Тепер понад півсотні дітей стали студентами драгоманівського університету.

synevir 3

    Добрі справи завжди мали ціну, незважаючи на час та місце їх здійснення. У сучасний непростий час, коли на першому місці у людей залишаються гроші, особливо цінними є благодійники. Попри кризовий стан у державі, університет робить цінні подарунки закладам освіти у вигляді оргтехніки, підручників, спортивного інвентарю тощо. Щороку учні молодших класів усіх колочавських шкіл отримують солодкі пакунки на Миколая  від ректора Віктора Петровича. Студенти-драгоманівці зустрічаються із учнями та вчителями  сільських шкіл, проводять різні спільні заходи. У майбутньому планується організація у Колочаві та прилеглих селах центрів довузівської підготовки сільських школярів. На переконання ректора, сільські діти надзвичайно талановиті, бо живуть на природі, трудяться і виховують у собі волю, яка дає можливість працювати над собою. Тому вони в університеті значно швидше опановують курси, дисципліновані і відповідальні.

synevir 4

   За п’ять років роботи у регіоні Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова зробив чимало. Учні місцевих шкіл, студенти та випускники вишу, а найбільше – їх батьки, щиро дякують колективу цього університету, зокрема ректору Віктору Андрущенку, за титанічні зусилля,  докладені для розвитку освіти у цьому краї. Діти, які відчувають, що про них дбають і підтримують, потім із вдячністю працюватимуть на благо країни.

synevir 6

   Та, здається, на досягнутому університет зупинятися не збирається. Є багато планів, проектів і головне – бажання працювати. А за таких умов буде й результат. Усе, над чим працює НПУ, має одну мету – навчити і виховати педагогів з великої літери, з активною громадянською позицією, креативних, талановитих, культурних, людяних… Схоже, Національному педагогічному університету імені М. П. Драгоманова під керівництвом ректора Віктора Андрущенка це вдається, міцно тримаючи лідерство у педагогічній освіті на теренах держави.

Прес-служба НПП  «Синевир»