C36C8CA1-5066-4EF4-8FD8-639DECF089A2Унаслідок активного негативного антропогенного навантаження пам’ятка природи руйнується, захаращується сміттям, а, відтак, потребує облаштування і облагородження території.

Місцеві активісти та екологи давно звернули увагу на цю проблему та ініціювали проект з облаштування джерела. Мета проекту- убезпечити колочавське джерело від негативного антропогенного впливу шляхом облаштування території та реалізації певного плану дій щодо недопущення негативного ставлення до цього об’єкту у майбутньому.

Результатом старань екоактивістів стала перемога у конкурсі мікропроектів від громадських організацій у рамках реалізації проекту «Програма екологічних громадських ініціатив для Сходу та Заходу України». Проект реалізується Фондом розвитку ГО «Західноукраїнський ресурсний центр» спільно з Міністерством екології та природних ресурсів України, за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки. Мета проекту: підтримати 14 громадських ініціатив ініційованих місцевими громадськими організаціями і спрямованих на вирішення екологічних проблем на об’єктах природно-заповідного фонду у чотирьох областях України.2644F0DC-E740-4804-9746-5F14A2AF70AA

Перша робоча зустріч переможців проекту днями відбулася в місті Івано-Франківськ. Презентувала проект по облаштуванню Колочавського родовища мінеральних вод член громадської організації «Товариство «Синій Вир» Марія Шетеля. Вона розповіла, що в рамках проекту планується облаштування мінеральних джерел (витоку), прокладання пішохідних доріжок з природного каменю, огорожа території родовища, вирівнювання території біля родовища; встановлення лінії інформаційних стендів, придбання і встановлення лавок для сидіння та проведення ряду еколого-освітніх заходів. 

Огороджена, облаштована лавками для сидіння територія підвищить рівень надання високоякісних туристичних послуг, покращить доступ до мінеральних джерел для оздоровлення рекреантів, туристів, а також убезпечить територію від хаотичного надмірного використання.